Objave / 21. svibnja 2018.

Agenciji za odgoj i obrazovanje uručena zahvalnica povodom obilježavanja 15. godišnjice Hrvatske zajednice županija

zup1_mSvečanost obilježavanja 15. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice županija održana je u nekadašnjem Županijskom domu Hrvatskoga sabora u petak 18. svibnja 2018. godine. U godini osnutka, Zajednica je brojala 11 članova, a danas su članovi sve hrvatske županije i Grad Zagreb. -Drago mi je što mogu reći da je u našem Izvršnom odboru zastupljeno čak devet političkih opcija. Bez obzira na to, razgovaramo, dogovaramo se, dolazimo do zajedničkih stavova, odluke unutar Izvršnog odbora donosimo jednoglasno i vjerujem da je to ključ našeg uspjeha- naveo je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija gospodin Goran Pauk.

Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta – Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabilnosti političkog sustava.

Simboliku održavanja svečane obljetnice u Županijskome domu prepoznala je i predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula da je zadaća ove nekadašnje institucije bila djelovati kao korektiv u provedbi javnih politika. Predsjednica smatra da je današnji županijski sustav dovoljno ojačao da postane nositelj regionalnoga razvoja što je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske održavanjem sastanaka s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Po uzoru na poljski model, županije bi trebale preuzeti poslove od državne uprave koje mogu i znaju obavljati brže i efikasnije, osobito kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova. Predsjednica je dala svoju podršku procesima decentralizacije jer smatra da će ona omogućiti razvoj demokracije boljom disperzijom političke odgovornosti. zup2_mUz predsjednicu, svečanoj obljetnici nazočio je i predsjednik Hrvatskoga sabora gospodin Gordan Jandroković koji je tom prigodom istaknuo:” Slušanje, uvažavanje jedni drugih i rasprava o ključnim pitanjima od interesa za položaj jedinica lokalne i područne samouprave važno je i za što bolju, kvalitetniju i učinkovitiju realizaciju samog procesa daljnje decentralizacije. Također, ova Vlada odredila je kao jedan od najvažnijih ciljeva osnaživanje suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom  te regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet  održivog i sveobuhvatnog razvoja Hrvatske.“

U povodu 15. godišnjice rada i djelovanja Hrvatske zajednice županija, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan gospodin Goran Pauk uručio je Agenciji za odgoj i obrazovanje zahvalnicu na podršci, angažmanu i suradnji.