Objave / 22. travnja 2020.

Brezak Stamać: Jako optimistično gledam na kraj godine i državnu maturu

Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, gostovala je u Dnevniku N1 u kojem je komentirala najave ministrice Blaženke Divjak o održavanju državne mature, ali i o svojevrsnom rasterećenju maturanata kojima se neće provjeravati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda iz obaveznih predmeta. Održavanje državne mature Dubravka Brezak Stamać nazvala je optimističnom odlukom u vremenu velikih iščekivanja.

“Odluka će biti dobrodošla maturantima, roditeljima i svima u sustavu obrazovanja. Online nastava teče, a mi imamo termin kada će biti državna matura, to je jako dobra vijest ako ju epidemiološka slika ne bude porazila”.

Brezak Stamać je rekla kako je državna matura kruna obrazovanja, a misao da se učenike iz niza razloga na izvjestan način rastereti gradiva obvezanih predmeta drugog polugodišta četvrtog razreda je odgovorna, smiona i dobrodošla. Za sve u gimnazijama, ali i strukovnim školama državna matura je ulaznica za upis na fakultete i nikako to ne bismo smjeli suspendirati, rekla je Brezak Stamać.Dodala je da će učenici nižih razreda krenuti u škole ako i kada tim na čelu s ministrom Vilijem Berošem procijeni da je to moguće.

“Vjerojatno će i roditelji procijeniti hoće li djecu slati u škole, no ako uzmemo u obzir da u razredu ima 30 učenika koji bi moraju sjediti udaljeni dva metra jedni od drugih, to bi bilo teško izvedivo”, rekla je Brezak Stamać, osvrnuvši se na kritike završetka škole s virtualnim ocjenjivanjem, te prigovorima na kvalitetu nastave.

“Ako hoćemo biti racionalni, ocjenjivanje kakvo nam sada dolazi u nastavi na daljinu je ocjenjivanje sredine četvrtog, petog i šestog mjeseca i to nije cijela školska godina. Ako je konačna ocjena ono što je učenik radio kroz školsku godinu, dvije ocjene ne mogu zapečatiti konačnu ocjenu jednog učenika. U cjelokupnom kaosu u koji je koronavirus bacio čitav svijet, projicirati još veći kaos, pa i kroz stanovita istraživanja, ne bi odgovaralo ni roditeljima ni učenicima”.

Za kraj je odala kako s puno optimizma treba gledati prema kraju školske godine koji je izvjestan i koji je tu. “Jako optimistično gledam na kraj godine i državnu maturu koja je prići i imat ćemo veliko iskustvo online nastave. Kraj školske godine mora biti regularan”.

Preneseno sa N1