Objave / 9. listopada 2018.

Budućnost zemlje počiva na učiteljima

Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 9. listopada 2018. godine izvrsni odgajatelji, odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici promovirani su u zvanje mentora i savjetnika.

Odluku o napredovanju u položajna zvanja mentora i savjetnika nagrađenim su uručili Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, doc. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Vlado Prskalo, prof., pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.Rad, postignuća i uspjehe 163 promoviranih, prema Pravilniku o napredovanju odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, vrednovali su njihove kolege i ravnatelji škola u kojima rade te predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Kod ocjenjivanja za napredovanje u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju i postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. U položajno zvanje mentora i savjetnika biraju se na rok od pet godina, a osim simbolične nagrade promovirani će biti nagrađeni i materijalno – i to povećanjem koeficijenta za izračun plaća.

Promovirani u zvanje mentora i savjetnika obratili su se ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Tatijana Petrić, predsjednica Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu doc. dr. sc. Vesna Bedeković, te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja  Vlado Prskalo, prof.

– Promocija mentora i savjetnika je dan kada najbolji u sustavu dobivaju potvrdu da je ono što rade vrijedno, cijenjeno i prepoznato u društvu. Sretna sam što vam mogu čestitati i iskreno zahvaliti. Raditi s djecom divno je iskustvo, ali i teška i odgovorna zadaća. Vi ste entuzijasti koji s mnogi srca, truda i zalaganja pristupate svome poslu koji ne doživljavate samo kao posao, nego i poziv koji radite punim srcem – kazala je Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.  Istaknula je da su odgojno-obrazovnih radnici svojim primjerom uzor mladim ljudima, a promovirane je pozvala da budu uzor svojim kolega u zbornicama te da ih motiviraju i potiču. U sustavu obrazovanja plaće nisu dovoljno velike, mali poticaj su dodaci na plaće promoviranim mentorima i savjetnicima, i to je simboličan način da se sustav oduži najboljima i najkvalitetnijima svome području, dodaje je ravnateljica Agencije.  

Doc. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, izrazila je poštovanje svim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, svim stručnim suradnicima na trudu, strpljenju, ljubavi  i znanju koje prenose mladim generacija i zahvalila im prije svega na tome što našu djecu uče ljudskosti, pravednosti i poštenju. – Današnja promocija u zvanje mentora i savjetnika je promocija najboljeg i najizvrsnijeg u našem sustavu. A da bismo dosegli kriterije izvrsnosti moramo znati što promatramo, što mjerimo, i na koji način vrednujemo. I u tom smislu naš pravilnik o napredovanju u zvanju, po kojem sa i ja bila birana 1999. godine, čini mi se da treba mijenjati i da mnoge stvari treba prilagoditi vremenu u kome živimo. Očekujemo da će novi pravilnik s osuvremenjenim kriterijima vrlo skoro ugledati svijetlo dana i na pravilan način vrednovati sve ono što naši odgojitelji, učitelji i nastavnici vrijedno rade – kazala je Vesna Bedeković. Smatram, dodala je, da učitelj nije samo zvanje, nego poziv, i kao takvoga ga treba promatrati, i učitelju dati ono mjesto koje zaslužuje u sustavu i onaj materijalni status koji zaslužuje svojim radom i zalaganjem.

Vlado Prskalo, prof., pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja poručio je promoviranima da budućnost zemlje počiva na onome tko priprema generacije koje dolaze. Istaknuo je također da su u sustavu odgoja i obrazovanja nužne promjene. Promovirani su ti koji izgrađuju sustav, naglasio je, i pozvao sve na suradnju i pomoć u unaprjeđenju sustava. – Pred nama su izuzetno veliki izazovi i nama vrlo brzo trebaju ozbiljne promjenu u sustavu odgoja i obrazovanje. Te promjene moraju biti brze, kvalitetne i dobro promišljene. Te promjene se sasvim sigurno neće provesti iz Zagreba iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, nego će se provesti iz vrtića, škola i fakulteta. Na tome putu pozivam vas na suradnju – istaknuo je Vlado Prskalo.

Anica Banović, učiteljica biologije u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskoga, iz Zagreba, promovirana u zvanje učitelj savjetnik, zahvalila je u ime svih promoviranih i naglasila da je promocija u zvanje dodatni poticaj u rad s djecom. Biti učitelj nije samo zvanje, to je častan poziv u koji treba uložiti puno strpljenja, truda i ljubavi, naglasila je.

U glazbenom programu svečane promocije nastupili su učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba. Mješovitim zborom škole dirigirala ja Antonija Blažina, prof.

Promovirani mentori i savjetnici (PDF: 540 kb)