Objave / 27. lipnja 2019.

Glazbeni i plesni prvaci nagrađeni Oskarom znanja

Najuspješniji učenici glazbenih i plesnih škola i studenti muzičkih akademija, pobjednici državnih natjecanja nagrađeni su Oskarom znanja. Na svečanosti u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu priznanja je primilo 76 mladih talentiranih glazbenika i plesača, koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na 56. državnom natjecanju komornih sastava i 57. državnom natjecanju solista i orkrestara. Nagrađeni su i njihovi nastavnici – 44 mentora i korepetitora.

Državni prvak u pjevanju, kontratenor Marko Antolković, student Muzičke akademije u Zagrebu izvedbom himne Republike Hrvatske, na najljepši mogući način otvorio je svečanost dodjele Oskara znanja. Ljepotu muziciranja i svirački talent pokazali su i Rene Borić, državni prvak u V. kategoriji mandoline, učenik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke i Mia Pečnik, državna prvakinja u V. kategoriji klavira, učenica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Zagreba. U ime svih državnih prvaka govorio je Leon Korman, državni prvak u disciplini solfeggio, učenik Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba. – Mi mladi umjetnici uvijek i jedino možemo i moramo pobjeđivati sami sebe. Svakoga dana trebamo tražiti više i bolje u sebi, ali i u glazbi. U tome i jest prava čar natjecanja, umjetnosti, ali i života – kazao je Leon i poručio uime svih da će nastaviti raditi, truditi se i boriti za ljepotu glazbe i plesa, i time učiniti da glazbena i plesna umjetnost zauzmu mjesto u društvu koje zaslužuju.  

Skulpture Oskare znanja i priznanja nagrađenima uručili su Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja i Tihana Šimunić, voditeljica Odjela općih poslova Agencije za odgoj i obrazovanje. Trudom, radom i neospornim talentom nagrađeni učenici i njihovi mentori postigli su iznimne rezultate i uspjehe, kazala je Tihana Šimunić, i kao takvi, naglasila je, zalog su naše budućnosti. Agencija za odgoj i obrazovanje, istaknula je, nastavit će podržavati i pratiti  učenike i mentore koji su zaraženi težnjom za boljim i višim te spremni zakoračiti u novo i nepoznato. Momir Karin istaknuo je da biti najbolji nije samo privilegija i čest nego i odgovornost. – Mi kao društvo očekujemo puno od vas, jer umjetnost nas čini boljima – kazao je Momir Karin. Nagrađenima su čestitali i Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske žiupanije, ispred Hrvatske zajednice županije i Frano Matušić, predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, koji je istaknuo predanost i ljubav nagrađenih prema umjetnosti.

Oskar znanja najveće je priznanje u obrazovanju i nagrada za izniman uspjeh i postignute rezultate, kojim se već 15 godina nagrađuju uspješni i izvrsni učenici i njihovi učitelji i nastavnici mentori. Dodjelu su organizirali Agencija za odgoj i obrazovanje uz suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i uz potporu Hrvatske zajednice županija. Skulpturu Oskar znanja i ove godine izradili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.