Objave / 2. srpnja 2017.

Glazbeni i plesni prvaci nagrađeni Oskarom znanja

Oskargp4_mU današnjem svijetu iznimno je teško istaknuti sebe, svoj talent, svoje znanje i ljubav prema onome što radimo. Svi učenici i profesore danas ovdje okupljeni dokazujete da se rad i trud isplati. Dobiti Oskar znanja svima nama jako puno znači, a sam naziv nagrade upućuje na ono što bi trebala biti najveća vrijednost ovoga društva, naglasio je Marko Antolković na svečanoj dodjeli Oskara znanja. Učenik glazbene škole Alberta Štige iz Križevaca, dobitnik dva Oskara znanja za osvojeno prvo mjesto u disciplini Trija i prvo mjesto u pjevanju na natjecanju glazbe i plesa, poželio je svim dobitnicima da uvijek u svome životu i radu osjećaju i nalaze nešto što će ih tjerati više i bolje.

Svečanost dodjele priznanja Oskara znanja za učenike i studente glazbenih i plesnih škola te muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa, kao i za njihove mentore održana je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 30. lipnja 2017. godine.

Oskar_gp3_mOskare znanja, koje su izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji s učenicima Srednje škole „August Šenoa“ iz Garešnice, primilo je 106 učenika glazbenih i plesnih škola i studenata muzičkih akademija te 49 mentora.

Priznanja i nagrade uručili su im ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i predsjednik Hrvatske zajednice županija šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Ovo je svečanost na kojoj se slave znanje i vještine koje vam nitko ne može odnijeti i koje ćete prenijeti drugima. Po njima ste posebni u odnosu na druge. Svojim postignućima pokazali ste svoju izvrsnost – kazala je Jadranka Žarković-Pečenković, posebno zahvalivši mentorima na njihovoj strpljivosti i požrtvovnosti.

Oskargp6_mDodjelu Oskara znanja i ove je godine pomogla i Hrvatska zajednica županija čiji je predsjednik Goran Pauk nagrađenima poručio da daju primjer da se trud isplati.

-Kultura i umjetnost daju pečat našoj zemlji. Vi pomičete granice društva na drugačiji način i dajete nemjerljiv doprinos našoj državi. Od vas mladih možemo puno naučiti – istaknuo je Pauk. Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin podsjetio je da od antičkih vremena umjetnost ima važnu ulogu u sustavu odgoja i obrazovanja.- Umjetnost je ono što ljude čini boljima, bogatijima, duhovnijima i sretnijima. Svojim radom i trudom došli ste do toga da ste najbolji, što je privilegija – kazao je Karin.

Oskargp5_mPredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić kazao je da danas kad dolazi do urušavanja sustava vrijednosti imamo mlade ljude koji svojim talentom i marljivošću pokazuju da postoji jedan drugi svijet gdje se cijeni rad, talent i odgovornost, što je važna poruka.-Nagrađeni trebaju biti simbol i primjer kao oni koji osiguravaju budućnost nacije i cijelog društva. Ovo što rade ovi mladi ljudi i njihovi mentori, to moramo svi raditi-rekao je akademik Kusić.

Oskar_gp2_mZašto su najbolji i proglašeni najizvrsnijima dio učenika pokazao je u glazbenom programu svečane dodjele Oskara znanja. Hrvatsku himnu otpjevala je sopranistica Ivona Bosančić, učenica Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita, na gitari je nastupila Dora Tupek, učenica Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, a predstavio su i kvartet saksofona, učenici Glazbene škole Jastrebarsko.