Objave / 11. studenoga 2019.

Kako poticati dječje stvaralaštvo putem umjetnosti

Deveti međunarodni stručno-znanstveni skup Sretna djeca – Poticaji u dječjem stvaralaštvu putem umjetnosti održan je od 9. do 11. listopada 2019. u Zagrebu u organizaciji Učilišta za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn − Studio Tanay i Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Predavači i voditelji radionica bili su sveučilišni profesori iz Zagreba i Maribora, odgojitelji, učitelji i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH-a, Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb te Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Ovim stručnim usavršavanjem obuhvaćeni su različiti vidovi stvaralaštva temeljenog na istraživanjima različitih načina stvaranja u igri, koji uključuju prostor, pokret i sjećanja, motoričke vještine, emocionalne vještine, kognitivne vještine, socijalne vještine, govorne vještine i samopouzdanje, čime se djecu osvješćuje o važnosti uživanja (sreći) u malim stvarima.

Cilj skupa je bio razviti kompetencije i komunikaciju za kreativno učenje i integraciju s pomoću likovnosti, potrebnih svim stručnjacima u predškolskim ustanovama, posebice onima koji rade s djecom rane predškolske i školske dobi. Stručno-znanstveni skup time je pridonio obrazovanju odgojitelja u dječjim vrtićima, učitelja u nižim razredima osnovne škole i učitelja u ustanovama za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju radi što kvalitetnijeg praćenja, odrastanja i sazrijevanja s pomoću kreativne igre i likovne umjetnosti jer svako je dijete jedinka za sebe.