Stručno usavršavanje / 9. studenoga 2010.

Međunarodni stručni skup Akcijsko istraživanje u funkciji profesionalnog razvoja učitelja i nastavnika

U okviru Programa Pestalozzi Vijeća Europe – programa za usavršavanje učitelja, nastavnika i obrazovnih stručnjaka na europskoj razini – u Zagrebu i Koprivnici od 17. do 20. svibnja 2010. godine održan je međunarodni stručni skup Akcijsko istraživanje u funkciji profesionalnog razvoja učitelja i nastavnika.

Međunarodni stručni skup Akcijsko istraživanje u funkciji profesionalnog razvoja učitelja i nastavnikaNa stručnom skupu se okupilo 55 sudionika, učitelja i nastavnika engleskog jezika iz 14 zemalja: Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Latvije, Norveške, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Turske i Ujedinjenog kraljevstva. Predavanja su održali stručnjaci iz područja akcijskog istraživanja u obrazovanju iz SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva i Hrvatske: dr. Alan Markowitz sa College of St. Elizabeth u New Jerseyu, dr. Tim Cain sa Sveučilišta u Southamptonu, dr. Jack Whitehead sa Sveučilišta u Bathu i dr. Branko Bognar sa Filozofskog fakulteta u Osijeku te Marie Huxtable predstavnica Vijeća za obrazovanje grada Batha.

Međunarodni stručni skup Akcijsko istraživanje u funkciji profesionalnog razvoja učitelja i nastavnikaAkcijsko istraživanje je pristup u kojem se kroz istraživanje vlastite prakse prepoznaju područja koja se žele unaprijediti ili problemi koji se žele riješiti te se na temelju prikupljenih podataka osmišljavaju akcije i vrednuje njihov učinak. Vrijednost akcijskog istraživanja je upravo u usredotočenosti na pronalaženje vlastitih rješenja uz pomoć jasno definiranog metodološkog postupka.

Međunarodni stručni skup Akcijsko istraživanje u funkciji profesionalnog razvoja učitelja i nastavnikaNa stručnom skupu svoja akcijska istraživanja predstavile su hrvatske učiteljice engleskog jezika koje su protekle školske godine radile istraživanja u svojoj nastavi i sa svojim učenicima.

U OŠ Braće Radić u Koprivnici učiteljice engleskog jezika Klara Bilić-Meštrić i Sanja Mandarić te voditeljice županijskih vijeća engleskog jezika Snježana Pavić, Ljerka Vukić, Natalija Flamaceta Magdić, Ljiljana Kolar-Franješ, Jasenka Poljak i Anita Vegh predstavile svoja akcijska istraživanja provedena tijekom ove školske godine. Više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje Sanja Milović, Ninočka Truck-Biljan i Dubravka Kovačević govorile su o svojim iskustvima i akcijskim istraživanjima provedenima u okviru projekta AZOO-a Akcijsko istraživanje kao sredstvo za profesionalni razvoj viših savjetnika i učitelja provedenog u suradnji s dr. Timom Cainom sa Sveučilišta u Southamptonu.