Novosti / 19. studenoga 2013.

Predstavljena suradnja hrvatskih i francuskih škola na provedbi projekata cjeloživotnog učenja

suradnja-skola1_mMinistar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, veleposlanica Francuske Republike u Hrvatskoj NJ.E. Michèle Boccoz i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović predstavili su 19. studenoga 2013. u Zagrebu bilaterarni projekt partnerstva hrvatskih i francuskih škola. Riječ je o suradnji između hrvatskih i francuskih škola u pripremi i provedbi projekata iz područja odgoja i obrazovanja u okviru programa za cjeloživotno učenje, odnosno potprograma Comenius i Leonardo Da Vinci.

 

Partnerstvo je rezultat dugogodišnje uspješne suradnje na zajedničkim projektima i dva bilateralna sporazuma o suradnji koje su potpisali Agencija za odgoj i obrazovanje i akademije u Grenoblu (2010) i u Nici tijekom nedavnoga studijskog posjeta. Naime, Francusko veleposlanstvo u RH-a, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje organizirali su od 9. do 13. listopada 2013. godine studijski posjet Republici Francuskoj za učitelje i nastavnike francuskog jezika te ravnatelje škola. Studijski posjet poslužio je za unapređivanje suradnje između hrvatskih i francuskih škola u pripremi i provedbi projekata iz područja odgoja i obrazovanja.

suradnja_skola_mSuradnja na spomenutom projektu rezultat je dugogodišnje suradnje Agencije za odgoj i obrazovanje i Francuskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, istaknuo je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije.

– Surađujemo u nizu zajedničkih programa i projekata, ne samo vezanih za popularizaciju francuskog jezika u hrvatskim školama, već i na projektima sprečavanja nasilja i preventivnih programa – naglasio je V. Filipović. Za ovu suradnju zaslužna je i činjenica da francuski jezik privlači sve više i više hrvatskih učenika i budućih studenata. Trenutačno 11 000 učenika u hrvatskim školama uči francuski jezik, a taj broj je u stalnom porastu.

– Kroz školske razmjene, a mi već planiramo tridesetak razmjena između francuskih i hrvatskih škola koje bi se provele u 2014. godine, želimo omogućiti da se u svakom velikom gradu u Hrvatskoj poučava francuski jezik s podrškom partnera u Francuskoj. Ovi projekti razmjene mogu uostalom dobiti financijsku potporu iz europskih fondova, a mi u veleposlanstvu, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i Agenciji za odgoj i obrazovanje za to se zalažemo da bi što veći broj škola od toga mogao profitirati – naglasila je veleposlanica NJ.E. Michèle Boccoz.

Projekt suradnje pozdravio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je naglasio da je projekt na tragu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.- Strategija počiva na trokutu u kojem je jedna od važnijih stranica cjeloživotno učenje – kazao je ministar Jovanović. Istaknuo je također zadovoljstvo što već sada hrvatski učenici na PISA testiranjima pokazuju iznadprosječne rezultate u znanju stranih jezika. Činjenica da 11 000 učenika uči francuski jezik s tendencijom povećanja poruka nam je da naši učenici prepoznaju važnost učenja stranih jezika i kompetencija koje se razvijaju takvim učenjem, naglasio je.

Predstavljanje projekta suradnje hrvatskih i francuskih škola označilo je početak serije stručnih skupova, stručnog usavršavanja 135 učitelja i nastavnika za pripremu i pisanje projekata u program partnerstva Comenius i Leonardo Da Vinci. Projekt suradnje ima za cilj razvijati obrazovna partnerstva između različitih ustanova, poticati nastajanje inovativnih pedagoških projekata, razvoj kulturnih, jezičnih, povijesnih, socioekonomskih odnosa, upoznavanje drugih jezika i kultura europskog prostora i višejezičnost putem obrazovnih razmjena te poticati upoznavanje dvaju obrazovnih sustava.