Objave / 24. rujna 2020.

Obilježena 70. godišnjica izlaženja časopisa koji popularizira matematiku i fiziku

Povodom sedamdeset godina izlaženja Matematičko-fizičkog lista (MFL) uredništvo časopisa s Instituta za fiziku i brojni suradnici, među ostalima i Agencija za odgoj i obrazovanje, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, organizirali su 18. rujna 2020. online stručni skup pod nazivom Relevantna područja moderne fizike kroz 70 godina izlaženja MFL-a.

Sudionicima skupa pozdravnim su se riječima obratili akademik Vladimir Paar (HAZU), prof. dr. sc. Damir Boras (rektor Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Hrvoje Meštrić (MZO), dr. sc. Dubravka Brezak Stamać (ravnateljica AZOO), izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić (FO PMF), dr. sc. David Matthew Smith (IRB) i dr. sc. Marko Kralj (ravnatelj IF i HFD).

Istaknuti znanstvenici iz cijele Hrvatske sudionicima skupa dali su uvid u dio svojih istraživanja. Tako je viša savjetnica za fiziku iz Agencije za odgoj i obrazovanje, doc. dr. sc. Tatjana Ivošević, predstavila svoje istraživanje analize finih frakcija aerosola.

Matematičko-fizički list ima veliki utjecaj na popularizaciju matematike i fizike. Časopis je namijenjen prvenstveno učenicima i nastavnicima srednjih škola. Izlazi od 1950. u 4 broja godišnje s člancima iz matematike, fizike, informatike, astronomije, eksperimentalne fizike, zadatcima koje rješavaju učenici, raznim zanimljivostima, novostima iz svijeta znanosti i informacijama o mogućnostima studiranja.