Objave / 6. veljače 2019.

Održan stručni skup Škole bez mobitela?

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 6. veljače 2019., održan je stručni skup Škole bez mobitela? povodom Dana sigurnijeg interneta, u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu. Sudionike skupa pozdravila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Uvodno izlaganje Pametni mobitel u ruci, kritičko mišljenje u glavi održao je prof. dr. sc. Danijel Labaš. Prof. dr. sc Labaš je govorio o digitalnom mobilnom dobu i promjeni komunikacijske paradigme. Istaknuo je prednosti tehnologija novog doba, ali i rizike koje nosi njihova prekomjerna uporaba.   

Na stručnom skupu su predstavnice škola (Ivana Komesarović, Jelena Ivaci, Kristina Čehil, Marija Globan, Mira Bek-Vujičić, Nena Franić) u kojima su donesene odluke da se mobiteli ne koriste u školi ili na nastavi, iznijele svoja iskustva, predstavile načine na koje su škole donijele odluku, kao i načine na koje ju provode. Isto tako ukazale na promjene koje je školskoj klimi donijela odluka o nekorištenju mobitela. U školama bez mobitela učenici odmore provode u razgovorima, ponavljanju gradiva, igranju društvenih igara, igrama u dvorištu, ponekad se i svađaju (ali licem u lice). Istaknute su prednosti u vidu kvalitetnije interakcije među učenicima, razvijanja socijalnih vještina, gradnje vršnjačkih odnosa, pojačane interakcije učenika s učiteljima, razvijanja privrženosti školi, stvaranja mogućnosti za nove inicijative, te ostale čimbenike koji utječu na stvaranje pozitivne školske klime. U nekim školama se zabrana korištenja mobitela u učionicama i školskim hodnicima odnosi i na zaposlenike. Naravno, kad je to potrebno, učenici koriste mobitele tijekom nastave u svrhu učenja, u suradnji s učiteljima.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, upoznala je sudionike skupa s Preporukama Vijeća Europe o Smjernicama za poštivanje, zaštitu i ostvarivanje prava djeteta u digitalnom okruženju. Marina Peterlin je održala izlaganje Mobiteli – praktičnost, komunikacija, ovisnost, sloboda u kojem je predstavila više znanstvenih istraživanja i radova uglednih stručnjaka na temu rizika pretjeranog korištenja mobitela na razvoj djece.