Objave / 27. studenoga 2018.

Održana 2. konferencija o integrativnoj superviziji – Rješavanje problema i vođenje

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održana je od 14. do 16. studenoga 2018. u Našicama 2. konferencija o integrativnoj superviziji u odgoju i obrazovanju – Rješavanje problema i vođenje.  Pozdravne i uvodne riječi uputile su voditeljice Konferencije, više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje, Mirela Skelac i Marina Ništ.

Nakon svečanog otvaranja uvodno predavanje Supervizija kao oblik profesionalne podrške zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja održala je viša savjetnica i licencirana supervizorica Mirela Skelac, univ. spec. act. soc. U svome predavanju istaknula je da su zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja prepoznali važnost i potrebu za jačanjem kompetencija te prihvatili integrativnu superviziju kao oblik stručnoga usavršavanja. Ovakav oblik rada pomaže im pri jačanju osobnih i profesionalnih kompetencija, komunikacijskih vještina, poticanju kreativnosti, rješavanju problema, nošenju sa stresom, razmjeni iskustava, promišljanju o idejama drugih, uvažavanju stavova i iznošenju svojih misli, donošenju odluka, prihvaćanju pogreške kao prilike za učenje te potiče suradničke odnose. O suradnji s roditeljima iz perspektive supervizora govorila je Alemka Guštin, prof. te naglasila ulogu zaposlenih u sustavu obrazovanja u prepoznavanju problema te načinima kako se  kroz supervizijski proces mogu naučiti rješavati iste. Predavači Zdravko Bokulić, prof. i Mirjana Šimunović-Škunca, prof. naglasili su u svome predavanju o psihodramskoj superviziji da su scene i atmosfere moćan alat integrativne psihoterapije s čime iskustvo, uz refleksiju iskustva, dobiva dodatnu dimenziju mogućeg razvoja i jačanja resursa te otkrivanja potencijala za promjene i osobni rast i razvoj.

Drugoga dana konferencije predavanje Supervizija pomoćnika u nastavi u inkluzivnom obrazovanju održala je prof. dr. sc. Ljiljane Igrić te naglasila da  je važno kroz superviziju pomoćnika u nastavi osvijestiti vlastite stavove prema učenicima s teškoćama, uskladiti očekivanja od učenika u smislu usvajanja nastavnih sadržaja ili ponašanja s realitetom, odnosno stvarnim sposobnostima djeteta.

Nakon predavanja održane su radionice na kojima su sudionici aktivno sudjelovali te upoznali metode i tehnike rada. Radionicu Supervizija rada s roditeljima vodila je Alemka Guštin, prof., radionicu Supervizija rada s djecom s teškoćama vodio je viši savjetnik Robert Cimperman, prof., radionicu Refleksija i profesionalni razvoj učitelja vodila je viša savjetnica Renata Ozorlić Dominić, univ. spec. philol., radionicu Psihoterapijski procesi s fokusom na tijelo i pokret u kontekstu i kontinuumu vodili su Zdravko Bokulić, prof. i Mirjana Šimunović-Škunca, radionicu Supervizija u motivaciji – Oblikovanje tima vodila je viša savjetnica Marina Ništ, prof., radionicu Kako se nositi s izazovima? vodila je viša savjetnica Mirela Skelac, univ. spec. act. soc. i te radionicu Moj profesionalni put, vodila je viša savjetnica Sabina Marunčić, prof. Na svim radionicama radilo se na osobnim primjerima sudionika.

Treći dan započeo je s radionicama, a zatim je Renata Ozorlić Dominić, univ. spec. philol. održala izlaganje Kako supervizija može unaprijediti vještinu reflektiranja?,  te naglasila da je  istraživanje autora Pregrad i Krivičić Jedrejčić  iz 2012. godine pokazalo da je ispitanicima supervizija znatno pomogla u razvoju vještine reflektiranja i to u promišljanju o vlastitim iskustvima, izborima i postupcima, u proširivanju i mijenjaju kutova gledanja na problem te u sagledavanju situacije iz perspektive drugih ljudi.

Sudionici Konferencije upoznali su se iskustvima i doživljajima supervizije iz perspektive supervizanata: Supervizija iz kuta učiteljica – voditeljica ŽSV-a, Marijana Andrišek, mag. prim. educ. i Marlena Šahinović, Supervizija ravnatelja dječjih vrtića, Snježana Kanđera, Supervizija učiteljica u OŠ Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, Silvana Lešić, dipl. uč. i Zorica Bartolović, Supervizija u OŠ Mladost Osijek, Zehra Delić i Supervizija osječkih učiteljica, Ružica Jerbić i Mirta Ćosić, dipl. uč.

Prilikom zatvaranja Konferencije svima je na sudjelovanju zahvalila viša savjetnica Mirela Skelac, a na tome što su upravo Našice izabrane za grad-domaćin ovog skupa zahvalio je gradonačelnik Josip Miletić.