Objave / 18. prosinca 2019.

Predbožićni susret kardinala Bozanića s ravnateljima

Kardinal i nadbiskup metropolit Zagrebačke nadbiskupije Josip Bozanić susreo se s više od 200 ravnateljica i ravnatelje odgojno-obrazovnih stanova s područja Zagrebačke nadbiskupije na tradicionalnom predbožićnom susretu koji je održan 17. prosinca 2019. u  Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Na susretu, koji je organizirao Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, sudjelovali su i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba mr. sc. Ivica Lovrić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec te predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać obratila se skupu predstavivši blagdan Božića iz svoje struke profesorice hrvatskoga jezika. Motiv rođenja djeteta ogledao se u dramskim tekstovima hrvatske književnosti renesanse te u umjetnosti renesanse, kazala je ravnateljica Agencije. – Kroz duhovnu poeziju i crkvena prikazanja Božić je prisutan u hrvatskom kulturnom duhu od najranijih vremena, preko dramskih tekstova i inspiraciju koju naši pjesnici i pisci crpe iz tradicije i kršćanstva – istaknula je Dubravka Brezak Stamać.

Kardinal Josip Bozanić u svojoj je prigodnoj riječi izrekao snažnu poruku o položaju i statusu učitelja i srednjoškolskih profesora u hrvatskome društvu. Naveo je da je njihova uloga u društvu neprocjenjiva uz pojašnjenje da su u prenošenju znanja svakako potrebna tehnička pomagala poput pametnih ploča i računala, ali da su na prvom mjestu, ipak, učitelji. Rekao je i da je iluzorno misliti da samo jedna institucija može odgajati, prenositi znanja, vještine i iskustva na nove generacije. – To ne može samo obitelj, samo škola, samo crkva ili samo mediji, ali sve te ustanove zajedno mogu izgraditi čvrstu odgojno-obrazovnu mrežu koja će biti solidan oslonac i siguran kompas djeci i mladima na putu odrastanja; u traženju odgovora na životna pitanja – naglasio je kardinal Josip Bozanić. Istaknuo je da među odgojnim institucijama najvažnije mjesto ima obitelj. Ona je temeljna škola života jer prvotno o njoj ovisi tjelesni, emocionalni, socijalni, intelektualni, moralni i religiozni razvoj djeteta. U obitelji se usvajaju prva znanja, životna iskustva, vrjednote i ponašanja te se u njoj pronalaze modeli identifikacije. Stoga su obitelji potrebni odgojni saveznici u predškolskom i školskom odgoju, no oni ne mogu zamijeniti obitelj.