Objave / 11. travnja 2017.

Predstavljeno natjecanje za učenike srednjih škola u sklopu desetoga kongresa Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti

10-4-deseti-bio_01U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeno je natjecanje za učenike srednjih škola u sklopu desetoga kongresa Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS). U svrhu predstavljanja zajedničkoga projekta natjecanja i kongresa ISABS-a o važnosti poticanja izvrsnosti i potpore znanosti govorili su prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a, Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja.

Na kongresu u Dubrovniku sudjelovat će brojni ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, među kojima i pet nobelovaca i sedam kandidata za Nobelovu nagradu, s kojima će se družiti i nagrađeni hrvatski srednjoškolci, istaknuo je predsjednik ISABS-a i predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti prof. dr. Dragan Primorac 10. travnja 2017. godine na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje je najavio i predstavio jubilarni kongres i natjecanje za srednjoškolce.

10-4-deseti-bio_07S uvjerenjem kako je važno poticati mlade da se još u školskim klupama bave znanošću, natječaj za srednjoškolce za ISABS-ove nagrade pozdravili su ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković- Pečenković i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. Pavo Barišić. Ravnateljica Žarković-Pečenković podsjetila je da AZOO na godišnjoj razini organizira 33 natjecanja po različitim područjima i smotre na kojima je tijekom prošle godine sudjelovalo 122 tisuće učenika, među kojima i 35 tisuća srednjoškolaca. Smatra kako će ova ISABS-ova akcija potaknuti brojne mlade ljude da se odluče baviti znanošću.

Ministar Barišić ocijenio je kako je jubilarni kongres ISAB-a važan događaj i na svjetskoj razini, a smatra da je posebno važno što će na kongresu sudjelovati i srednjoškolci. S tim u vezi istaknuo je kako je potpora darovitoj djeci jedna od ključnih zadaća obrazovnoga sustava, te da je Ministarstvo ove godine utrostručilo novac za individualizirani pristup odgoju i obrazovanju, odnosno s prošlogodišnjih 200 tisuća kuna na 600 tisuća kuna, a novac iz europskih fondova za tu namjenu je čak udesetorustručen – s milijun na deset milijuna kuna.

Na natječaj se mogu prijaviti učenici srednjih škola i to radovima iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike za nagradu – The ISABS Future Scientist Award. Svrha natječaja je potaknuti i usmjeriti učenike na bavljenje znanošću, kao i omogućiti nagrađenim učenicima i nastavnicima susrete s vodećim svjetskim znanstvenicima u sklopu kongresa ISABS-a. Ovogodišnji kongres The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individual Medicine održat će se u Dubrovniku od 19. do 24. lipnja 2017. Riječ je o jednom od najznačajnijih ovogodišnjih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici, uključujući i pet dobitnika Nobelove nagrade.

Učenici srednjih škola koji žele sudjelovati na natjecanju svoje radove mogu prijaviti na službenoj mrežnoj stranici ISABS-a (www.isabs.hr). Znanstveni odbor ISABS-a nagradit će šest učenika i njihovih mentora za najbolji rad, a nagrađeni učenici dobit će međunarodnu ISABS-ovu nagradu (The ISABS Future Scientist Award), prikladnu diplomu, novčanu nagradu u iznosu od 1.000 kuna te besplatnu kotizaciju za sudjelovanje na svim sekcijama konferencije, uključujući i predavanja dobitnika Nobelove nagrade. Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na mrežnoj stranici http://isabs.hr/news/isabs-high-school-young-investigator-prize/.