Programi / 6. prosinca 2010.

Akcijski plan za provedbu programa mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, na športskim natjecanjima i izvan njih

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskim školskim športskim savezom, provodi čitav niz mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, koji su prilagođeni različitoj dobi učenika.

Realizacija Akcijskog plana započela je predstavljanjem materije profesorima, tijekom 2008. godine, što je osnova za daljnje uspješno provođenje Akcijskog plana i jedan od bitnih uvjeta za daljnju provedbu mjera Akcijskog plana. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim nogometnim savezom, sociolozima i psiholozima, provedena su predavanja s profesorima (Zagreb, Dugopolje, Osijek, Požega, Rijeka, Rovinj) predstavljanjem knjige Sport i nasilje u Europi.

Uz tu knjigu prevedene su i brojne druge publikacije, kao Rasizam, nogomet i Internet, Što? Rasist? Ja? i Svi različiti – svi jednaki. Time je najbolja europska praksa postala dostupna i u Hrvatskoj. Navedene publikacije, prilagođene različitoj dobi učenika, distribuirane su u obrazovne ustanove. Također su pripremljeni i tiskani plakati koji tematiziraju borbu protiv nasilja, rasizma i diskriminacije.

U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova izrađeni su materijali vezani uz borbu protiv nasilja, namijenjeni različitim dobnim skupinama (od predškolske do srednjoškolske dobi), a poslali smo i poziv za objavu materijala na internetskim stranicama Agencije za strukovno obrazovanje, Agencije za obrazovanje odraslih, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskoga olimpijskog odbora, Hrvatskoga nogometnog saveza i ostalih nacionalnih športskih saveza, Hrvatskoga paraolimpijskog odbora, Hrvatskog saveza gluhih, strukovnih saveza u području športa te na internetskim stranicama osnovnih i srednjih škola.

Tribine Edukacijom protiv nasilja na športskim i školskim igralištima, s ciljem pozitivnog usmjeravanja djece u šport, međusobnim druženjem, održane su u Zagrebu 17. studenoga 2008. godine i u Šibeniku 6. svibnja 2009. godine. Na tribinama su sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskoga školskoga športskog saveza, Ministarstva unutarnjih poslova, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu te predstavnici Hrvatskoga nogometnog saveza. Uz navedene, na tribinama su kao veleposlanici školskoga športa sudjelovali i poznati športaši.

U Zagrebu, 23. svibnja 2009. godine, obilježen je drugi po redu Dan univerzalne športske škole. Na stadionu ŠRC Mladost, 600 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola iz 21 županije u Republici Hrvatskoj družilo se i igralo, prikazujući što su naučili u Univerzalnoj športskoj školi. Osim aktivnosti kroz šport, imali su priliku družiti se s hrvatskim olimpijcima koji su učenicima prenijeli svoja prva športska iskustva, te govorili o utjecaju športskog navijanja i ponašanja publike na njihovu motivaciju i športsku izvedbu.

U Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2009. godine, održana je Međunarodna konferencija Sport i nasilje u Europi, te 21. svibnja 2010. godine Stručni skup pod istim nazivom, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva unutarnjih poslova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Veleposlanstva Republike Francuske u Republici Hrvatskoj.

Objavljen je poziv, koji je distribuiran po obrazovnim ustanovama, za izradu učeničke likovne prezentacije koja promiče nenasilje na športskim terenima, a likovne radove smo prezentirali na “Smotri školskih preventivnih programa” koja je održana u Bolu na Braču od 12. do 15. listopada 2009. godine.

Svu gore navedenu literaturu, plakate, primjere dobre prakse od strane škola, kao i likovne radove djece, objavili smo na elektroničkom zapisu (CD), koji je prezentiran u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, 06. listopada 2009. godine, a na kojem je bila prisutna potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske gospođa Đurđa Adlešič, kao i brojni drugi visoki uzvanici. Materijali sa elektroničkog zapisa, nalaze se u prilogu – DOKUMENTI.

Plakati, kao i elektronički zapis, distribuirani su po svim obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj (osnovnim i srednjim školama, kao i učeničkim domovima).
U okviru pozitivnih iskustava u navijanju, organiziramo posjete športskim priredbama, pa smo tako organizirali dolazak 900 učenika – navijača iz 4 županije, na teniski turnir PBZ Zagreb Indoors. Ovakvim i sličnim akcijama prethodi aktivno sudjelovanje djece u pripremama za navijanje, kroz rad sa svojim profesorima.

Motiviramo djecu da budu aktivni sudionici u športu, pa ih tako potičemo i na osnivanje školskih športskih novinarskih sekcija. Najbolja reportaža/e o školskome navijanju, “fer” navijanju, školskom događaju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, mogu biti objavljena na internetskim stranicama, u školskim novinama i specijaliziranim časopisima za učenike.

Tijekom školske godine 2009./2010. objavljen je poziv i distribuiran po svim obrazovnim ustanovama za izradu Bontona ponašanja na športskim natjecanjima – kako navijam i kako se ponašam u športu, u čiju izradu su se uključila djeca svojim likovnim, glazbenim i literarnim radovima. Bonton će biti implementiran u multimedijsku prezentaciju.

Također, slobodni smo sudjelovati na stručnim skupovima kao što su skup ravnatelja ili ljetna škola kineziologa, kako bi radili sa ciljanim skupinama koje su u direktnom kontaktu s djecom, rade s njima i obrazuju ih.

U suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, u rad smo uključili i djecu s posebnim potrebama.

Neke mjere Akcijskog plana koje se već provode, kao i nove mjere kojima će se Akcijski plan upotpunjavati, permanentne su.

Sredstva se osiguravaju u Državnom proračunu Republike Hrvatske.