Programi / 27. kolovoza 2013.

Predstavljen Nastavni plan i program Zdravstvenog odgoja za osnovne i srednje škole

zdravstveni_1_mZdravstveni odgoj u našim školama temelj je prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. To je borba za čovjeka koji će znanjem i vještinama, vrijednostima i stajalištima upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu. Bez slobodnog pojedinca nema slobodnog društva.

Oni koji rade protiv toga, protiv su interesa hrvatskog društva – poručio je to danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović s konferencije za novinare na kojoj je predstavljen Plan i program Zdravstvenoga odgoja za sljedeću školsku godinu.

Ministar je istaknuo kako je Ministarstvo poštujući Odluku Ustavnoga suda provelo pripremu Nastavnoga plana i programa Zdravstvenoga odgoja u tehničkom, organizacijskom i edukacijskom smislu, omogućivši na taj način da  javni školski sustav bude neutralan i da u uravnoteženome nastavnom planu i programu Zdravstvenoga odgoja, u suradnji s roditeljima, omogući djeci temeljne informacije koje moraju biti prenesene na objektivan, kritički i pluralistički način. Zahvalivši svima koji su svojim konstruktivnim prijedlozima i primjedbama pridonijeli poboljšanju programa, ministar je istaknuo kako njegova zahvala ide i svim protivnicima Zdravstvenoga odgoja jer su njihove primjedbe, kako je rekao, potaknule sve koji su sudjelovali u izradi programa da on bude još bolji.

– Moram iskreno reći da su nas sve one posebno neutemeljene i zlonamjerne primjedbe samo dodatno motivirale i osnažile u našoj vjeri da smo Zdravstvenim odgojem, u interesu djece, na pravome putu – rekao je ministar te istaknuo kako roditelji nemaju pravo držati djecu u neznanju i sprječavati im dotok informacija ili sadržaja koji su bitni za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti. Naime, i Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je osiguranje zdravog odrastanja najprije zadatak odgovornih odraslih osoba. Prema SZO-u, mladi do 2020. trebaju biti zdraviji i imati veće mogućnosti usvajanja životnih sposobnosti i mogućnosti donošenja zdravoga izbora te biti osposobljeni preuzimati društveno i ekonomski uspješne uloge u zajednici. Taj cilj želi se postići povećanjem za 20 posto razine samopoštovanja mladih te njihove sposobnost izgrađivanja i održavanja odnosa s prijateljima i onih u obitelji, povećanjem za najmanje 20 posto udjela mladih koji su odabrali nepušenje, smanjenjem za najmanje 20 posto pojave ozljeda te nesreća mladih, smanjenje za najmanje 20 posto onih mladih koji imaju štetna ponašanja kao što su alkohol i uzimanje droga, smanjenjem za 20 posto pojave neplaniranog roditeljstva, smanjenjem za najmanje 20 posto pojave samoubojstva mladih te potencijalno pogubnog, visokorizičnog ponašanja te smanjenjem za najmanje 20 posto razlike svih navedenih činitelja među socijalno-ekonomskim skupinama.

– Zdravstveni odgoj u hrvatskim školama predstavlja naš, originalni hrvatski doprinos ostvarenju tih ciljeva – poručio je ministar.

zdravstveni2_mNa konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati javne rasprave o čemu je govorio Darko Tot, jedan od članova Povjerenstva za Zdravstveni odgoj (prezentacija u privitku) te priručnici za Zdravstveni odgoj, tiskani u 30.000 primjeraka, a koje će do početka školske godine dobiti svi razrednici i stručni suradnici. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuo je kako će se intenzivno nastaviti i sa stručnim usavršavanjem. Do sada je prema njegovim riječima održano više od 70 stručnih skupova na kojima je sudjelovalo više od 5.000 učitelja razredne i predmetne nastave, srednjoškolskih profesora i stručnih suradnika.

zdravstveni3_mSvi priručnici dostupni su i na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

Više o 4. modulu Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, koji je pobudio najveće zanimanje javnosti, govorio je jedan od autora programa dr. Dubravko Lepušić koji je, među ostalim, istaknuo kako je program Zdravstvenoga odgoja pobudio veliki interes ‘država u našem okruženju’.

– Dobivam čestitke sa svih strana, svi žele prenijeti naše iskustvo – rekao je Lepušić.

Dokumenti