Programi / 16. listopada 2012.

Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i sjećanja na holokaust

Paris1_mU srijedu 10. listopada 2012. godine u Parizu je potpisan Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i sjećanja na holokaust  između Mémorial de la Shoah i Agencije za odgoj i obrazovanje te Spomen-područja Jasenovac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH-a.

Sporazum o suradnji potpisali su Jacques Fredj, ravnatelj Mémorial de la Shoah, Nataša Jovićić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Potpisivanju su prisustvovali dr. sc. Andrea Zlatar Violić , ministrica kulture Republike Hrvatske te stručni djelatnici Mémorial de la Shoah Luc Lévyj, Iannisa Rodera i  Patricie Debico i viša savjetnica AZOO-a Loranda Miletić.

Budući da Agencije za odgoj i obrazovanje u  posljednjih deset godina aktivno sudjeluje u promicanju poučavanja o holokaustu organiziranjem nacionalnih i regionalnih seminara, sudjelovanjem u međunarodnim projektima i izradom dodatnih nastavnih materijala, nametnula se potreba što čvršće suradnje i povezivanja s najvažnijim institucijama u Europi i svijetu koje se bave istraživanjem, čuvanjem uspomene i poučavanjem o holokaustu.  Sporazum je potpisan s Mémorial de la Shoah, najvećim europskim dokumentacijskim centrom i muzejom koji čuva uspomenu na stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu i promiče stručno usavršavanje učitelja i nastavnika iz Francuske i iz niza drugih zemalja. Sporazumom o suradnji su  otvorene mogućnosti za dodatnu edukaciju učitelja i nastavnika iz Republike Hrvatske u ovoj instituciji i sudjelovanje eksperata Mémorial de la Shoah u programina nacionalnih i regionalnih stručnih skupova u RH-a.

Potpisivanjem ovog Sporazuma dodatno smo učvrstili ono na što se Republika Hrvatska obvezala potpisivanjem Deklaracije Međunarodnog foruma o holokaustu u Stockholmu 2000. godine da dijelimo obvezu sjećanja na žrtve holokausta i časti onih koji su se tome usprotivili i da potičemo odgovarajuće oblike sjećanja na holokaust u našim zemljama.

Vijest o potpisivanju ovog Sporazuma objavila je i Radna skupina za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu (Task Force for International Co-operation on Holocaust Education, Remembrance an Research – ITF) na svojoj mrežnoj stranici http://www.holocausttaskforce.org/news/473-cooperation-agreement-signed-between-croatian-institutions-and-memorial-de-la-shoah.html.