Programi / 13. svibnja 2014.

Srednjoškolci zrelo i odgovorno o svojoj budućnosti

simulirana_11_mSimulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola, tematski vezana uz vrlo aktualnu i važnu problematiku korištenja europskih fondova i zapošljavanje mladih, održana je u Hrvatskom saboru 12. svibnja 2014. godine.

Prazne klupe Hrvatskog sabora ispunili su učenici, njih više od 150 iz cijele Hrvatske, koji su raspravljali i predlagali kako konkretno koristiti novce iz europskih fondova za otvaranja novih radnih mjesta.

Prije dolaska u saborske klupe, srednjoškolci su proučili Nacionalni program za mlade 2014-2017. Prema poslovniku posebno pripremljenom za simuliranu sjednicu učenici su prvo raspravili predloženu temu u klubovima zastupnika i nadležnim odborima. Na samoj sjednici predstavnici odbora i klubova zastupnika iznijeli su zaključke i podnijeli dva amandmana na predloženi tekst. U raspravi učenici su iznijeli niz zanimljivih prijedloga kako efikasnije i konkretnije koristiti EU fondove. Istraživanja učenika, naime, pokazala su da je razina znanja srednjoškolaca o korištenju fondova izuzetno niska te da su programi nedovoljno pripremljeni. Također, učenici su izrazili zabrinutost zbog upitne budućnosti mladih u Hrvatskoj prvenstveno što se tiče mogućnosti zapošljavanja.

simulirana_5_mZbog toga su, među ostalim predložili, da edukacija o korištenju europskih fondova i pisanju projekata započne već u srednjoj školi u sklopu Građanskog odgoja, da se svima pruže jednake šanse za obrazovanje i zapošljavanje, i da se obrazovanje poveže s tržištem rada. Nakon rasprave većinom glasova usvojen je dokument koji se temelji na Nacionalnom programu za mlade od 2014. do 2017. godine u okviru područja Obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja.

 

simulirana_1_mNa simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike sudjelovao je i Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora koji je pohvalio zastupnike naglasivši da su vodili puno konkretnije i argumentiranije rasprave od sabornika u nesimuliranom parlamentu. Mlade sabornike pohvalio je i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, i zahvalio im na konstruktivnim prijedlozima za poboljšanje budućnost mladih i njihove perspektive za zapošljavanje.  – Pokazali ste da vrlo racionalno akceptirate hrvatsku stvarnost i u tom smislu moramo se i mi odrasli zabrinuti jer se nedovoljno brinemo o onom što je vaša budućnost – kazao je Vinko Filipović.

Druga Simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike projekt je Službe za građane Hrvatskog sabora i Agencije za odgoj i obrazovanje učenja mladih za aktivno i odgovorno građanstvo. Projekt se provodi u sklopu eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja koji će od sljedeće školske godine biti obvezan predmet u školama. Kroz projekt učenici se upoznaju s radom Hrvatskoga sabora, procesom donošenja zakona, postupanjem u skladu s poslovnikom i dnevnim redom, pisanjem amandmana te glasovanjem, a sve radi osvješćivanja poveznice između nacionalnih politika i organizacije društva i države.