Programi / 2. veljače 2016.

U Daruvaru održan stručni skup učenje i poučavanje o holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti

daruva1_mKao i prethodnih 12 godina, potkraj siječnja 2016. godine Agencija za odgoj i obrazovanje je obilježila 27. siječnja, Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti, organiziranjem višednevnoga državnoga stručnog skupa namijenjenog učiteljima i nastavnicima povijesti, vjeronauka, etike, hrvatskog jezika, stranog jezika, sociologije, likovne umjetnosti, filozofije i psihologije.

daruvar2_mNa otvaranju stručnog skupa prisutne je pozdravila Jadranka Žarković- Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je naglasila da se ovim edukacijama, koje se provode u kontinuitetu 13 godina, želi podizati svijest o potrebi poučavanja o holokaustu u odgojno-obrazovnom sustavu na metodički način. Sudionike skupa, među ostalim, pozdravili su i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sport Tanja Đaković i Nj. E. Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Države Izraelu Hrvatskoj, koje su istaknule da je važno nastaviti kontinuirano educirati učitelje i nastavnike o ovoj vrlo osjetljivoj temi.

Ovogodišnji stručni skup, na kojem se okupilo 50 učitelja i nastavnika iz RH-a i niz predavača i voditelja radionica iz zemlje i inozemstva, održan je u Daruvaru od 25. do 28. siječnja 2016. Kao i prethodnih godina, u području stručnog usavršavanju učitelja i nastavnika za poučavanje i učenje o holokaustu partneri su nam bili MZOS, Međunarodni savez za sjećanje na holokaust; Međunarodna škola za poučavanje o holokaustu Yad Vashem iz Izraela i Mémorial de la Shoah iz Francuske.

daruvar3_mOno što nas posebno veseli je činjenica da interes za ovaj stručni skup ne jenjava i da se svake godine prijavi 50 novih, zainteresiranih učitelja i nastavnika koji žele učiti i razvijati svoje kompetencije u poučavanju ove kompleksne teme. Za uspješnu organizaciji stručnog skupa u velikoj su mjeri zaslužne i dvije daruvarske srednje škole, Gimnazija Daruvar i Ekonomska i turistička škola u Daruvaru.

Nastavnici i učenici tih dviju škola, zajedno s ravnateljicama, pokazali su sudionicima skupa kako oni obilježavaju Dan sjećanja na žrtve holokausta u svojoj sredini i kako čuvaju uspomenu na daruvarske Židove koji su stradali u Drugom svjetskom ratu. Komemoracija je održana na Židovskom groblju u Daruvaru gdje su ispred središnjeg spomenika žrtvama fašizma izaslanstva grada Daruvara i Agencije za odgoj i obrazovanje položili vijence. Nazočnima se obratio predsjednik Židovske općine Daruvar Aron Bienenfeld, a učenici Gimnazije Daruvar izveli su prigodni program.

Dokumenti