Programi / 12. listopada 2012.

Započelo stručno usavršavanje o zdravstvenom odgoju

zo1_mAgencija za odgoj i obrazovanje započela je ciklus stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika za pripremu i provedbu dodatnih sadržaja Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

Prvi stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća stručnih suradnika pedagoga i razredne nastave iz devet hrvatskih županija održan je 12. listopada 2012. u Zagrebu. Na skupu je više od 120 sudionika upoznato s ciljevima i sadržajima kurikuluma zdravstvenog odgoja te praktičnim organizacijskim mogućnostima i mogućim zaprekama.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović na početku skupa poručio je da odgojno-obrazovni radnici ne trebaju strahovati kako će, kada i hoće li moći provesti dodatne sadržaje zdravstvenog odgoja, u trajanju od 12 nastavnih sati godišnje.  – Zdravstveni odgoj nije ništa što izlazi iz područja struke i znanosti. Sve drugo, pitanje osobnih stavova i opredjeljenje je jednostavno nešto što ne smije ni na koji način određivati vaš odnos prema zdravstvenom odgoju – poručio je sa skupa u Zagrebu Vinko Filipović. U organizacijskom smislu, kazao je, veliku i odgovornu ulogu u planiranju i provođenju sadržaja zdravstvenog odgoja imaju ravnatelji škola.  – Dodatne sadržaje zdravstvenog odgoja razrednici će realizirati kada procijene da to mogu izvesti, sami ili u suradnji sa stručnim suradnicima škole i liječnicima školske medicine. Kurikulumom nije zadano kada će to u tijeku školske godine biti odrađeno – napomenu je ravnatelj Filipović. Agencija za odgoj i obrazovanje kontinuirano će provoditi stručna usavršavanja na temu zdravstvenog odgoja. Nakon skupa u Zagrebu organizirat će se skupovi u Osijeku, Splitu i Rijeci, a u stručno usavršavanje, osim učitelja razredne nastave i stručnih suradnika, bit će uključeni i učitelji i nastavnici biologije, prirode i društva, psihologije, tjelesne i zdravstvene kulture i svi oni koji su važni za kvalitetno provođenje dodatnih sadržaja  zdravstvenog odgoja.

Govoreći o očekivanim promjenama i pomacima u ponašanju mladih, ravnatelj Vinko Filipović istaknuo je da u prvoj godini, i uz najbolju primjenu zdravstvenog odgoja, nećemo dobiti pokazatelje na osnovi kojih možemo reći  da smo uspjeli ili nismo.

zo2_mProf. dr. sc. Marina Kuzman, članica povjerenstva za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja,  naglasila je da je zdravstveni odgoj jedan od nezaobilaznih metoda primarne prevencije i put ka zdravom životu. Dodatni sadržaji zdravstvenog odgoja, po njezinim riječima, imaju nekoliko ciljeva – puno više primjenjivati interaktivne metode poučavanja bez konkretnog ocjenjivanja, ali s određenim parametrima procjene kako su i koliko sudjelovali učenici u nastavi te pokušati da zdravstveni odgoj bude inkorporiran u ono što će djeca ponijeti sa sobom u život. Također je upozorila da nećemo živjeti zdravije ako društvo ne postavi okvire u kojima se moramo ponašati. -Promjenom individualnog ponašanja, povećanjem znanja i vještina nećemo postići puno ako nemamo dokumente, pravilnike i okvire kako se moramo ponašati- kazala je Marina Kuzman.

zo3_mJedan od autora Kurikuluma zdravstvenog odgoja Aleksandar Štulhofer ustvrdio je da će naglasak, u sklopu zdravstvenog odgoja, modula spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno seksualno ponašanje, biti  stavljen na tri cjeline: odgojno socijalno ponašanje, spolno-rodnu ravnopravnost i razumijevanje socijalne različitosti. Cilj je povećati informiranost i razumijevanje činjenica o ljudskoj spolnosti, razviti pozitivne stavove o seksualnosti i senzibilizirati za različitosti. Optimalni scenariji provođenja zdravstvenog odgoja, ustvrdio je A. Štulhofer, bio bi kada bi se što prije tiskao priručnik za učitelje i nastavnike, u kojem će svaki modul biti opisan, odnosno kako će se koji sat i sadržaji provoditi. Također, zaključio je A. Štulhofer, važna će biti i edukacija učitelja i nastavnika, postupak uvođenja  i kontinuirana evaluacija.

Nakon plenarnih predavanja u sklopu kojeg je Darko Tot predstavio sadržaje i ciljeve modula Prevencija ovisnosti, sudionici skupa su na radionicama, koje su vodili viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje za razrednu nastavu i pedagoge, radili na razradi sadržaja za provođenje modula Prevencija ovisnosti i Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje.