Objave / 30. listopada 2019.

Savjetnici Agencije stručno usavršavali poučavatelje na hrvatskom jeziku u Vojvodini

U okviru manifestacije Dani hrvatske knjige i riječi koju je organizirao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji od 25. do 27. listopada 2019. u Subotici, Agencija za odgoj i obrazovanje sudjelovala je kao suorganizator stručnoga skupa za počavatelje na hrvatskom jeziku u Vojvodini. Nakon Osijeka i Vukovara, dvodnevni stručni skup Škola kao učeća zajednica održan je u Osnovnoj školi “Matko Vuković” u Subotici.

Više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Biljan, Anđa Suvala, Marina Ništ, Snježana Lustig, Sonja Burčar, Tihana Šimunić, Anita Gergorić i Ana Saulačić aktivno su sudjelovale u svim etapama planiranja i provedbe programa skupa kojemu je cilj jačanje stručnih i profesionalnih, metodičkih, pedagoških kao i komunikacijskih i socijalnih kompetencija odgojitelja, učitelja razredne, učitelja i nastavnika predmetne nastave. Na početku programa skupa sudionicima i gostima pozdravnim riječima obratili su se ravnatelj Zavoda za kulturu Tomislav Žigmanov, prof., u ime HNV-a Margareta Uršal, dipl. pedagoginja te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravka Brezak Stamać koja je održala i uvodno predavanje Hrvatski jezik, baština, identitet.

Temama i sadržajem predavanja i pedagoških radionica sudionici interdisciplinarnog stručnog skupa imali su priliku procjenjivati vlastite kompetencije pisanoga i govornoga izražavanja na hrvatskom jeziku, promišljati o metodama učenja i poučavanja učenika s teškoćama, analizirati oblike i načine pružanja podrške u učenju i radu, planirati rad u grupi i poticati učeničko samovrednovanje te planirati učenje i poučavanje usmjereno na razvoj osobnoga i zajedničkog identiteta.

Na skupu su sudjelovali odgojitelji, učitelji i nastavnici iz vrtića, osnovnih i srednjih škola iz Subotice i okolnih mjesta, Tavankuta, Đurđina, Berega i Bačkog Monoštora u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.

Prigodom stručnog skupa u Subotici uručena je donacija knjiga, književnih i znanstvenih djela te slikovnica koje je prikupio Ogranak Matice Hrvatske Split i publikacije u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje.