Objave / 31. ožujka 2020.

Sporazum AZOO-a i HRT-a: Na portalu Meduza 100 radio drama

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNET realizirala je početkom listopada 2019. godine projekt  Radiodramske slušaonice. Potpisivanjem sporazuma o suradnji s HRT-om u realizaciju projekta uključila se i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Projekt  Radiodramske slušaonice namijenjen je učenicima, studentima, nastavnicima te ostalim članovima akademske zajednice za poučavanje i učenje medijske kulture i pismenosti.

Na CARNET-ovom portalu Meduza https://meduza.carnet.hr/ u tzv. VoD paketima u rubrici Slušaonica nalazi se izbor od 100 radiodramskih emisija iz ciklusa Kutić poezije, Radioigra za djecu i mlade, Radijska scena, Radioigra, Radio atelje i Dokumentarna radio drama.

Radio drame dostupne su za slušanje bez mogućnosti spuštanja na računalo. Sadržajima mogu pristupiti svi članovi akademske zajednice koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Sadržaje je moguće preslušavati u razredu, ali i kod kuće.

Svi sadržaji namijenjeni su razvoju medijske kulture i pismenosti te upoznavanju s dosezima radio drame kao umjetničke forme, a nadopunjuju prije svega nedostatak nastavnih materijala iz ovoga segmenta u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama.

Pojedini sadržaji pogodni su za niže i/ili više razrede osnovne škole, a pojedini za srednju školu i fakultete. Sadržaji nisu zamijena za lektiru, ali mogu poslužiti kao njezina nadopuna.