Stručni skupovi / 4. studenoga 2020.

DLL7 – Ispitivanje, testiranje, evaluiranje / Kombinirano stručno usavršavanje Goethe-Instituta Kroatien

Nastavni predmet/područje: njemački jezik

Razina i vrsta stručnog skupa: međužupanijski, modularni, jednodnevni

Namjena: skup je namijenjen profesorima, učiteljima i nastavnicima njemačkoga jezika

Mjesto održavanja: Goethe- Institut Kroatien

Broj polaznika: 20

Rok prijave: obvezna prijava do 12. 1. 2019. na http://ettaedu.azoo.hr i obvezno i dodatno na blazenka.abramovic.extern@goethe.de do 12. 1. 2019.

Predavači: mr. sc.  Blaženka Abramović

Ciljevi: Ovaj modul pruža osnovu za kritičko preispitivanje osobnoga odnosa spram testiranja i vrednovanja kao i analizu testova, ispitivanja i evaluiranja i njihove funkcije. U fokusu je osposobljavanje za smislenu uporabu standardiziranih testova kao i sastavljanje i preispitivanje vrijednosnih sustava na kojima počivaju vlastiti testovi.

Modul će se baviti sljedećim pojedinačnim pitanjima:

Koje su funkcije ispitivanja, testiranja i evaluiranja?

Koje bi principe i standarde trebali zadovoljiti?

Kako razviti ispitne zadatke za vlastitu nastavu?

Kako se rezultati evaluiranja mogu uključiti u postupak učenja?

Metode i oblici rada: Ovo stručno usavršavanje kombinacija je nastave u učionici i online faza koje će se odvijati na daljinu, a namijenjeno je nastavnicima njemačkoga svih segmenata obrazovanja (osnovna škola, srednja škola, obrazovanje odraslih).
U uvodnoj fazi tečaja, na klasičnoj nastavi „licem u lice“, učitelji i nastavnici će saznati više o radu s programom za usavršavanje, upoznat će se odabranom temom, uvest će se u rad s platformom za učenje i naučit će što su projekti istraživanja u praksi (PEP).
Nakon toga slijedi faza samostalnog učenja u kojoj se radi s materijalom u učionici na platformi za učenje Goethe-Instituta; pritom se primaju povratne informacije od naših trenerica u sklopu programa DLL. U toj fazi također planira se vlastiti projekt istraživanja u praksi (PEP) koji će se provesti u vlastitoj nastavi.
U zaključnom dijelu slijedi nastava u učionici na kojoj učitelji i nastavnici svojim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali u ovoj jedinici tečaja prezentiraju svoj projekt istraživanja u praksi (PEP) i raspravljaju o rezultatima. To je prilika i za promišljanje učenja u okviru tečaja i razmjenu iskustava u grupi.
Obrada jedinica DLL-a osobito je korisna za učitelje i nastavnike ako već predaju, imaju iskustva u nastavi odnosno obavljaju praksu ili hospitacije na nastavi njemačkoga.

faza: 19. 1. 2019. u 9:00

Online faza: ca. 13 tjedana

2. faza: 4. 5. 2019. u 9:00

Vrednovanje: obrazac za vrednovanje teme i nositelja programa

Napomena: radni jezik je njemački jezik; obvezna prijava dodatno i na blazenka.abramovic.extern@goethe.de . Modul je namijenjen samo za polaznike koji su položili najmanje 2 DLL modula.

Voditelj:

Marko Javorina, viši savjetnik za njemački jezik

Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb

Telefon 01 2785 102

e-pošta: marko.javorina@azoo.hr