Objave / 9. srpnja 2017.

Stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnika hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u Bosni i Hercegovini

Split1_mU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je Stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnika hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Stručni skup održan je u Splitu od 3. do 7. srpnja 2017. Odgojitelji, učitelji i nastavnici iz Austrije, Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Kanade, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Švedske, njih devedesetak, koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku i poučavaju djecu hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u BiH, kontinuirano se stručno usavršava u Republici Hrvatskoj te na taj način osnažuje dimenzije hrvatskoga nacionalnog identiteta. 

Na svečanom otvaranju skupa, u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu, riječi dobrodošlice sudionicima su uputili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, zatim Tomislav Đonlić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji te v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić.

Otvaranje stručnoga skupa su svojim prisustvom uveličali i Ines Milina Ganza, pročelnica službe za obrazovanje i znanost u Gradu Splitu, Ivana Pilko Čunčić, voditeljica Službe za posebne programe, strategije i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja, izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, predstojnik Podružnice AZOO-a u Splitu Vlade Matas te viši savjetnici i vanjski suradnici koji su pridonijeli i ostvarivanju programa stručnoga skupa dr. sc. Srećko Listeš i Tonći Maleš.

Fotoalbum

{galerija}split2017{/galerija}

Split3_mPrigodno uvodno izlaganje održao je prof. dr. sc. Josip Belamarić. Sudionike je upoznao s kulturnom i prirodnom baštinom hrvatske umjetnosti na jadranskoj obali.

Programom stručnoga skupa obuhvaćeni su sadržaji koji pridonose unapređivanju znanja hrvatskoga jezika, obogaćivanju spoznaja o hrvatskomu jeziku i kulturi te jačanju kompetencija u radu s učenicima kojima je hrvatski drugi jezik. Odgojno-obrazovni radnici koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku u Europi i svijetu, radom u radionicama, terenskom nastavom te plenarnim predavanjima osnaženi su i u području povijesti, geografije te umjetnosti. Poseban dio programa bio je posvećen njegovanju hrvatske tradicije i identiteta.

Tijekom pet dana usavršavanja sudionici su sudjelovali u radionicama, plenarnim predavanjima, terenskom radu i kulturno-umjetničkom programu.

Plenarna predavanja prvi dan održali su prof. dr. sc. Vlado Šakić s temom Hrvatski identitet u europskom kontekstu te prof. dr. sc. Goran Dodig, Odgoj i obrazovanje u kontekstu sveobuhvatnog razumijevanja djeteta kao  biološko psihološke specifičnosti u razvoju.

Radionice hrvatskoga jezika vodila je izv. prof. dr. sc. Lidija Cvikić, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, a Dramske aktivnosti za učenje jezika Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja u ZKM-u.

Split2_mTerenski rad u Saloni organizirao je i vodio Tonći Maleš, prof, a folklorne radionice Ivan Mihovec, voditelj folklora i pjevanja.

Povijesni identitet sudionici su imali prigodu ojačati s temom Domovinskoga rata plenarnim predavanjem izv. prof. dr. sc. Ante Nazora.

Dr. sc. Srećko Listeš istaknuo je vrijednosti Čakavske književne baštine. U Splitskoj katedrali sudionici su uživali u inspirativnom izlaganju prof. dr. sc. Josipa Belamarića o Dioklecijanovoj palači.

S dječjim folklornim stvaralaštvom i njegovom primjenom te izradom tradicijskih dječjih instrumenata kroz izlaganje i radionice sudionike su proveli Nina i Goran Knežević, voditelji i koreografi dječjeg folklora.

Zadnji radni dan voditelji radionica bili su doc. dr. sc. Vesna Budinski (Jezične djelatnosti u heterogenim skupinama) i doc. art. Luka Petrač (Komunikacijske situacije na poticaj likovno-umjetničkog djela) s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

O uspješnom radu svjedočili su sudionici izvedbom završne priredbe i pozitivnim komentarima o primjenjivosti sadržaja i iznimnom ozračju u anonimnom vrednovanju stručnoga skupa.

Voditeljica i moderatorica stručnoga skupa bila je viša savjetnica za razrednu nastavu u Agenciji za odgoj i obrazovanje Biljana Petljak Zekić.

Sažetci predavanja i radionica te prezentacije bit će objavljeni nakon autorizacije.