Objave / 31. siječnja 2020.

U zvanje mentora i savjetnika promovirano 367 najboljih u sustavu odgoja i obrazovanja

U prekrasnom zdanju Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu najbolji odgojitelji u predškolskim ustanovama, učitelji i nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji u školama i učeničkim domovima te glazbenim i plesnim školama iz cijele Hrvatske nagrađeni su promocijom  u zvanje mentora i savjetnika. Na svečanoj promociji, koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje 31. siječnja 2020., nagrađeno je 367 odgojno-obrazovnih radnika koji se ističu svojim radom, zalaganjem i stručnošću.

Izvrsnost  u radu s učenicima i kolegama, ali i roditeljima, uspješnost u  provođenju projekata i pripremi učenika za natjecanja, dijeljenje znanja i stalan profesionalni razvoj osigurali su im status mentora i savjetnika. Odluku o  napredovanju u zvanje promoviranima su uručili dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Lidija Kralj, prof. i Momir Karin, prof., pomoćnici ministrice znanosti i obrazovanja.

Na samom početku svečanog dijela promocije prisutne je pozdravio i čestitao im dr. sc. Dinko Čutura ravnatelj Hrvatskog držanog arhiva.

Biti promoviran u mentora i savjetnika je poseban trenutak u karijeri svakoga odgojno-obrazovnog radnika, kazala je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. To je način kako sustav, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje trenutno prepoznaju najbolje i nagrađuje ih. Promocija  je veliki korak u vašim karijerama, ali i nagrada u vidu povećanja plaća, poručila je promoviranima ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Lidija Kralj, prof.,  pozdravila je promovirane u ime ministrice prof. dr. sc. Blaženke Divjak, naglasivši da su oni najbolje što sustav obrazovanja ima.  – Svojim radom pokazali ste da se u školama, vrtićima, učeničkim domovima može drugačije i bolje. Hvala vam što ste radili na svom profesionalnom razvoju, poticali učenike da vide svijet izvan učionica, sve dobre primjere prakse nesebično dijeliti s kolegama. Hvala vam jer sustav obrazovanja ne bi bio ono što jeste bez vas – istaknula je Lidija Kralj, prof.. Bez tih i takvih učitelja i nastavnika,  onih koji se ističu svojim radom i zalaganjem, nemoguće je provesti bilo kakvu reformu obrazovanja, naglasio je Momir Karin,prof..

Odgajatelji, učitelji i nastavnici itekako su svjesni svoje važnosti i uloge u društvu, ali promovirani poručuju da se ne boje i nije ih strah novih izazova pred svim što nosi reformama. – Kada se utiša pljesak i sa sebe skinemo svečanu odjeću, čekat će nas hladan i nesiguran  svijet. No, ne brinemo se i ne bojimo se, jer i takav svijet postoji s razlogom da ga mijenjamo. Da budemo lučonoše i nositelji onih promjena koje želimo vidjeti oko nas, da ga ostavimo bar malo boljim – kazala je Danijela Cerjan, učiteljica razredne nastave Osnovne škole Kajzerica iz Zagreba, koja se zahvalila u ime svih promoviranih.

Svečanu promociju glazbenim nastupima uveličali su operni umjetnik Davor Radić, solist Opere Hrvatskog narodnog kazališta, izvedbom Himne Republike Hrvatske i red. prof. art. Ljubomir Gašparović  koji je na glasoviru izveo III. stavak Sonate „Oluja“ i I. stavak Sonate „Mjesečina“ Ludwiga van Beethovena. U godini kada se obilježava Beethovenova godina, u kojoj svijet slavi 250. godišnjicu skladateljeva rođenja, i Agencija za odgoj i obrazovanje odlučila je na ovaj način slaviti toga velikog glazbenika.

foto:Pixell